Onze klanten beoordelen ons met een

9,4

background

Alles over de huizenmarkt in 2020

12 december 2019

Zit u eraan te denken om een huis te kopen in 2020? Of wilt u uw huidige woning in 2020 juist verkopen? Elk jaar verandert er heel wat in de huizenmarkt. Het is dus belangrijk om te weten waar u op moet letten wanneer u in 2020 een huis wil kopen of verkopen. Is het daar de juiste tijd voor? Als uw makelaar in de regio Zundert vertellen we u graag meer over de voorspellingen voor de ontwikkelingen van de huizenmarkt in 2020.

Plannen van de overheid

De overheid wil graag wat doen aan het huizentekort en het startersprobleem. Allereerst liggen er plannen voor een bouwfonds van 1 miljard om het woningtekort te lijf te gaan. Dit is onderdeel van de doelstelling om 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. Daarnaast wordt er waarschijnlijk nog 1 miljard gestopt in het verlagen van de belasting voor woningcorporaties zodat deze meer geld overhouden om nieuwe woningen te bouwen. Daarnaast is het nu voor starters lastig om een huis te kopen, terwijl er steeds meer beleggers zijn die huizen opkopen en verhuren. Ook daar wil de overheid wat aan doen en wel op de volgende manier:

  • Een mogelijke zelfbewoningsplicht in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Utrecht en Den Haag die kopers verplicht om zelf in hun woning te gaan wonen. Hierdoor worden beleggers ontmoedigd en krijgen meer starters een eerlijke kans om een eigen woning te kopen.
  • Daarnaast wordt mogelijk de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft en wordt deze belasting voor beleggers juist met 6% verhoogd. Dat is goed nieuws voor starters, want dat betekent dat ze minder eigen geld in hoeven te leggen.

Huis kopen met NHG in 2020 goedkoper

Ook wordt het kopen van een huis met NHG in 2020 goedkoper. Elk jaar wordt opnieuw gekeken naar de maximale hypotheek die u met een NHG-hypotheek kunt nemen. In 2019 was dit 290.000 euro en in 2020 wordt dit 310.000 euro. Wanneer u een woning koopt met energiezuinige voorzieningen dan wordt dit maximale bedrag zelfs 328.600 euro. Daarbij wordt de NHG-premie verlaagd van 0,9% naar 0,7% waardoor de NHG-hypotheek goedkoper en bereikbaarder wordt.

Echter is het nu mogelijk om de kosten koper en aanvullende kosten bij een NHG-hypotheek nog mee te financieren tot 6%, wanneer de taxatiewaarde van het huis hoger is dan de koopsom. Dit is waarschijnlijk niet meer mogelijk in 2020. Wanneer er dan een hogere taxatiewaarde is dan de koopsom, wordt er uitgegaan van de koopsom als maximaal leenbedrag waardoor de kosten koper en de aanvullende kosten dus altijd voor eigen rekening.

De stijging van de huizenprijzen in 2020

In 2019 stegen de huizenprijzen tot een hoogtepunt. De meeste voorspellers zeggen dat de huizenprijzen in 2020 een stuk minder hard zullen stijgen. Dat betekent niet dat ze niet meer gaan stijgen, enkel minder hard dan in 2019. Naar verwachting blijft de hypotheekrente ook in 2020 laag.

Alles over de huizenmarkt in 2020

Neem contact met ons op!

Deel via social media

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
23:12