Onze klanten beoordelen ons met een

9,4

background

Dit zijn de trends en verwachtingen voor de huizenmarkt in 2021

15 januari 2021

In 2021 blijft de woningmarkt nog altijd volop in beweging. Ondanks de strenge lockdown blijft de krapte op de woningmarkt aanhouden en staan huizen relatief kort te koop. Wat de verwachtingen voor de huizenmarkt voor 2021 zijn? Dat leest u in deze blog.

Stijgende huizenprijzen in 2021

De vraag die bijna iedere huizenkoper op dit moment bezighoudt is: Wat doen de huizenprijzen in 2021? Door de aanhoudende krapte op de woningmarkt is er meer vraag dan aanbod, wat gunstig is voor huizenverkopers, maar minder gunstig voor mensen die nu iets willen kopen. De huizenprijzen zullen naar verwachting daarom gelijk blijven of zelfs (licht) stijgen.

Meer bezichtigingen voor woningen

Corona of niet, het huizen bezichtigen gaat gewoon door. De maand januari vertoonde al een stijging in het aantal woningbezichtigingen ten opzichte van dezelfde maand in het jaar ervoor. In januari 2020 was het gemiddelde aantal woningen vijf per woning. In januari 2021 is dat aantal al gestegen tot negen bezichtigingen per woning. Mensen kijken dus vaker bij een huis en laten zich niet afschrikken door de corona-maatregelen als het op bezichtigen aankomt.

Kortere doorlooptijd

Net zoals in 2020 zullen huizen ook in 2021 relatief kort te koop staan. Gemiddeld genomen duurt het minder dan 100 dagen voor een woning verkocht is. Dat is gerekend vanaf het moment dat de woning te koop wordt aangeboden bij de makelaar tot aan het tekenen van het verkoopcontract. Ter vergelijking; een paar jaar geleden in 2017 was de doorlooptijd van een huis nog 146 dagen. De doorlooptijd voor huizen ligt dus zeer hoog ten opzichte van een aantal jaar geleden.

Meer overbiedingen op huizen

Dat er regelmatig wordt overboden op de vraagprijs, is een bekend fenomeen. Zeker wanneer er weinig aanbod is op de huizenmarkt, leidt dit tot overbiedingen. In de Randstad en grote steden werd er al langere tijd flink overboden op vraagprijzen. Nu wordt er echter ook meer overboden op woningen die buiten grote steden liggen. In 2020 werd er voor het eerst door meer dan de helft van de huizenkopers boven vraagprijs geboden (50,9%).  Dit is een trend die naar verwachting een groot deel van 2021 aan zal blijven houden.

Grotere bereidheid om risico’s te nemen onder huizenkopers

Heeft u in 2021 een huis op het oog, dan weet u dat u er snel bij moet zijn. Mede vanwege de grote concurrentie op de woningmarkt zijn huizenkopers geneigd om grotere risico’s te nemen. Dit zijn voornamelijk financiële risico’s zoals kopen zonder voorbehoud van financiering (34%) of bouwkundige keuring (23%) en kopen met een maximale lening (47%). 

Kopers durven nu grotere risico’s te nemen omdat zij bang zijn anders achter het net te vissen. Slechts een klein percentage kopers durft het aan om een huis te kopen zonder van tevoren te bezichtigen (6%). 

Kortom; de drukte op de huizenmarkt is nog lang niet afgelopen! Wilt u ook graag een woning kopen of verkopen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Dit zijn de trends en verwachtingen voor de huizenmarkt in 2021

Neem contact met ons op!

Deel via social media

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
17:35