Onze klanten beoordelen ons met een

9,4

background

Een huis kopen of huren: wat is verstandiger?

21 februari 2020

Niet voor iedereen is het een makkelijke keuze. Want wat is nu eigenlijk verstandiger; een huis kopen of huren? Het antwoord verschilt natuurlijk per situatie, maar het is zeker niet verkeerd om de twee opties eens met elkaar te vergelijken, zodat u een weloverwogen keuze kan maken.

Een huis kopen of huren: wat is voor u het beste?

Als u er niet helemaal aan uit komt wat voor u nu precies het beste is, kunt u dit bepalen aan de hand van een aantal vragen:

  • Wilt u zich graag voor langere tijd op één plek vestigen, of heeft u liever de vrijheid om ergens anders te gaan wonen wanneer u wilt?
  • Is het mogelijk om een hypotheek te krijgen met uw inkomen?
  • Heeft u voldoende spaargeld?
  • Wat wilt u uitgeven aan wonen?

Wanneer u natuurlijk liever de vrijheid heeft om ergens anders te gaan wonen wanneer u wilt, kunt u beter een huis huren. Ook moet het financieel natuurlijk mogelijk zijn om een huis te kopen. Uw inkomen moet voldoende zijn om een hypotheek te kunnen dragen en er moet voldoende spaargeld zijn.

Wat is goedkoper: kopen of huren?

De meeste mensen denken dat het kopen van een huis duurder is dan huren. Dit is lang niet altijd het geval! Natuurlijk is een koophuis een grotere investering, maar maandelijks kunt u zeker goedkoper uit zijn dan wanneer u huurt. Wanneer u elke maand hypotheek betaalt met een vaste rente, weet u dus elke maand precies wat u kwijt bent. Huurprijzen blijven maar stijgen en daar is niets aan te doen. Sociale huurwoningen kunnen zeker wel goedkoper zijn, maar het is lastig om daaraan te komen; er zijn vaak wachtlijsten van jaren. U kunt dan altijd nog huren in de vrije sector maar hier zijn verhuurders vrij om een prijs te bepalen voor de woning; hierdoor zijn de prijzen vaak torenhoog.

De voordelen van het kopen van een huis

Het kopen van een huis heeft veel voordelen. Een van de meest gehoorde voordelen is meteen een nadeel van het huren van een woning; het geld wordt als het ware weggegooid wanneer er huur betaald wordt. Wanneer u een huis gekocht heeft, bouwt u meteen vermogen op. Daarnaast profiteert u van de volgende voordelen:

  • Momenteel zijn de hypotheekrentes extreem laag. Zo wordt het lenen voor een huis dus erg goedkoop. Een lage hypotheekrente zorgt ook voor lage maandlasten. Heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een rente die u 20 of 30 jaar vast kan laten zetten, dan profiteert u dus erg lang van deze lage maandlasten!
  • Daarentegen kunnen huurprijzen in 30 jaar tijd juist verdubbelen. Elk jaar stijgen de huurprijzen met gemiddeld 2,4%. Dat betekent dat de huur in 30 jaar, voor hetzelfde huis, verdubbeld kan zijn!
  • Na de looptijd van de hypotheek heeft u dus geen hypotheeklasten meer. Dat betekent dat u na 30 jaar geen woonlasten meer heeft en u al dat geld ergens anders aan kan besteden! Niet alleen heeft u na 30 jaar een hypotheekvrij huis, het vermogen in het huis is van u! Na dertig jaar heeft u dus een flinke spaarpot.

Is het als starter beter om te kopen of te huren?

U heeft het vast al eens gelezen, veel starters hebben het lastig op de huidige woningmarkt. Een huis kopen kunnen ze vaak niet betalen, maar ze verdienen vaak te veel voor een sociale huurwoning. Daarom blijven ze thuis wonen of betalen ze zich scheel aan een woning in de vrije sector. Wat is dus beter om te doen als starter, huren of kopen? Veel starters vinden het niet prettig om al meteen voor lange tijd vast te zitten aan een hypotheek en een huis, maar wanneer het spaargeld en de mogelijkheid er is, is dat wel degelijk de beste en vaak ook de meest voordelige optie.

Een huis kopen of huren: wat is verstandiger?

Neem contact met ons op!

Deel via social media

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
23:56