Onze klanten beoordelen ons met een

9,4

background

OVERBIEDEN OP EEN WONING?

20 februari 2024

Overbieden op een woning? Is dat verstandig? Bieden op een huis boven de vraagprijs kan noodzakelijk zijn in de huidige markt. Je kunt maximaal een hypotheek krijgen ter hoogte van 100% van de waarde van het huis. Overleg dus eerst met de aankoopmakelaar of het overbieden verstandig is. Wees dus voorzichtig met het bieden boven de vraagprijs.

Kopers van een huis kunnen genoodzaakt zijn om een bod neer te leggen boven de vraagprijs. Voor sommige woningen wordt namelijk boven de vraagprijs geboden. Je kunt besluiten om boven de vraagprijs te bieden om je kansen te vergroten. Doe dat niet zonder eerst te overleggen met je aankoopmakelaar, want misschien is de vraagprijs al ruim ingeschat boven de waarde van het huis.

Wat is het gevaar van het bieden boven de vraagprijs?
Zoek je een koophuis en is het de bedoeling om de aankoop voor 100% te financieren met een hypotheek? Houd er in dat geval rekening mee dat de maximale hypotheek die je kunt krijgen voor het kopen mede gemaximeerd is door de waarde van het huis. Als een huis een voor de hypotheek getaxeerde waarde heeft van €450.000, is dit ook het maximale bedrag dat je kunt krijgen als financiering. Je kunt eventueel extra lenen voor het verbouwen of voor het verduurzamen, maar niet voor het kopen. In een voorbeeld leggen we uit hoe het zit.

Voorbeeld
Een huis staat in de verkoop met een vraagprijs van €425.000. Je hebt een afspraak gemaakt voor een bezichtiging en je bent erg enthousiast over het huis. Je besluit om een bedrag te bieden van €460.000. Het blijkt dat je de hoogste bieder bent en je mag het huis kopen. Je hebt nu een hypotheek nodig voor een bedrag van €460.000. Voor het krijgen van de hypotheek wordt het huis getaxeerd. Uit deze taxatie moet blijken dat het huis inderdaad een waarde heeft van €460.000, anders gaat het je niet lukken om te kopen. Als de taxateur het huis taxeert op bijvoorbeeld €450.000 gaat het kopen niet lukken, want voor het financieren kom je €10.000 aan hypotheek tekort.

Door ontbindende voorwaarden kun je alsnog onder de koop uit.
Als koper van een huis kun je jezelf indekken met een ontbindende voorwaarde gericht op de financiering. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je bijvoorbeeld zes weken de tijd om de hypotheek te regelen. In het geval dit niet lukt, kun je nog weer onder de koop uit. Kopen zonder een financieringsvoorbehoud kan zorgen voor problemen. Je kunt na het tekenen van het voorlopig koopcontract na de drie dagen bedenktijd niet meer onder de koop uit. Alleen door het betalen van een boete van vaak 10% van de koopsom. Laat de ontbindende voorwaarden gericht op de financiering dus opnemen in de koopakte.

Schakel een aankoopmakelaar in om je bij te staan in het koopproces
Om meerdere redenen is het verstandig om bij het kopen van een huis een eigen deskundige mee te nemen. Een aankoopmakelaar kan jou behoeden voor een miskoop en voor een grote fout door te bieden boven wat er mogelijk is. Met andere woorden: het inschakelen van een aankoopmakelaar verdien je weer terug en het vergroot je kansen om het huis ook daadwerkelijk te bemachtigen.

OVERBIEDEN OP EEN WONING?

Neem contact met ons op!

Deel via social media

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
18:11